Opleće - bluza dugih širokih rukava izrađena od tankog domaćeg lanenog platna. Prednji i stražnji dio sitno je nabran u faldice dubine 0,5 cm. Sredinom prednjeg dijela prorez koji se zakopčava sitnim gumbićima. Rukavi opleća cijelom površinom bogato izvežen.

Rubača – suknja od tanjeg domaćeg platna nabrana u struku samo stražnja pola. Stražnji dio rubače cijelom dužinom složen u vertikalne uske nabore, dubine 5 cm, ukrašen u donjem dijelu vezom širine 20 cm, a uz rub cijelom širinom prolazi heklana ili štikana čipka-špica.

Zaslon – pregača sastavljena od dvije pole domaćeg lanenog platna, koje su u striku nabrane i složene u uspravne nabore širine 5 cm. Dvije trećine zaslona ukrašeno bogatim vezom u boji. Ivice zaslona ukrašene čipkom koja se koja se kao i vez slaže sa ostalim dijelovima nošnje.

Poculica – kapica za pokrivanje glave udanih žena. Sa tri strane ovičen štikanom špicom – čipkom, širine 8 cm.

Parta – kruna, djevojačko svečano oglavlje nošeno od 14 – te godine u blagdanskim prigodama, kao „Upozorenje“ momcima da je djevojka spremna za udaju. Sastoji se od 8 cm visokog ukrućenog traka. Načinjena od crvenog industrijskog sukna, kojim je presvučen kartonski umetak, savijen u krug. Vanjska strana parte ukrašena je crvenim kralužima i raznobojnim staklenim perlicama čineći gustu šaru. Preko zadnje strane dolaze svilene vrpce koje padaju do polovice leđa.

Peča – marama, dio svečanog oglavlja udanih žena, nošena povrh poculice. Krojena u obliku kvadrata veličine 85 x 90 cm bogatu izvežena ili iztkanu raznim cvjetnim ornamentima u crvenoj, bijeloj, narančastoj, smeđoj boji.

Kraluži - ogrlica sastavljena od trinaest nizova crvenih koralja, različitih veličina, oblika i debljina.

Nakit nije bio samo ukrasni detalj. Obilježavao je dob žene, položaj u zajednici,a smatralo se i da štiti od zlih sila, osim kraluža nosio se i nakit od kovanog novca iz različitih razdoblja: srebrne forintače, škude, zlatni dukati.

Izvor: Narodna nošnja jugozapadne Moslavine – Osekovo –Slavica Moslavac


OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA Lidija bijela nošnja 996882_527570027316357_2052447991_n